Tarina

Kylmä ja hiukan sateinen vappu vuonna 2012. Olimme lähteneet perinteiseen tapaamme kävelylle Keravan Aurinkomäelle, jossa paikalliset demarit ja vasemmisto järjestivät yhteisen vappujuhlan. 2-vuotias kuopus kiukutteli ja esikoista en ollut saanut liikkeelle. Keskimmäiset lapset olivat matkassa, kuten myös puoliso.

Aurinkomäellä ei ollut tungosta, mutta ihmisiä oli kuitenkin mukavasti liikkeellä. Minä olin noin vuoden ajan tarkkaillut eri puolueiden toimintaa ja tutustunut niiden arvomaailmaan. Oikeastaan poliittisen kiinnostukseni heräämiseen oli vaikuttanut lähipiirissä kohtaamani tilanne, jossa yhteiskunnan tukiverkko oli pettänyt. Olin jo tunnistanut itseäni parhaiten puhuttelevaksi SDP:n ja kun ryhdyin juttusille paikallisen demariaktiivin Martin kanssa, minusta tuli puolueen jäsen.

Ja niinhän siinä kävi, minua pyydettiin kuntavaaliehdokkaaksi syksyn 2012 vaaleihin. Ajatus oli minusta täysin absurdi, enhän ymmärtänyt politiikasta juuri mitään ja toisekseen ei minua kukaan äänestäisi. Martti selitti minulle mistä on kyse - yhteisten kuntalaisten elämään vaikuttavien asioiden hoitamisesta. Vaikken menestyisi ekakertalaisena vaaleissa, voisin tavoitella paikkaa sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Paikka sote-lautakunnassa kiinnosti, mutta ajankäyttö viiden alaikäisen lapsen äitinä mietitytti. Puolison kanssa kuitenkin päätimme katsoa, mitä elämä tuo tullessaan.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa ääneni riittivät ryhmämme ensimmäiseen varasijaan, mutta paikka sosiaali- ja terveyslautakunnassa minulle avautui. Siitä alkoikin pitkä rupeama sote-lautakunnassa, joka päättyi joulukuussa 2022 sen lopettaessa toimintansa ja palveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle.

Vuosien 2017 ja 2021 kuntavaaleissa äänimääräni riitti kaupunginvaltuustoon. Vuoden 2022 aluevaaleissa minusta tuli sd-ryhmän ensimmäinen varavaltuutettu ja minut valittiin aluehallituksen jäseneksi sekä terveydenhuollon palvelut -jaoston varapuheenjohtajaksi. Näissä vaaleissa arpa ratkaisi tuloksen toisen saman äänimäärän saaneen ehdokkaan hyväksi. Aluevaalitulos oli mielestäni kuitenkin verrattain hyvä ottaen huomioon Keravan ja Vantaan asukasmäärien erot. Sain aluevaaleissa ääniä myös Vantaalta, mistä olen iloinen.

Edellinen ehdokkuuteni vaaleissa oli keväällä 2023, kun suomalaiset valitsivat edustajansa eduskuntaan.

Miten päädyin eduskuntavaaliehdokkaaksi vuoden 2023 kevään vaaleihin? Tähän kysymykseen ei ole aivan helppoa vastata, koska politiikka ammattina ei ole aiemmin kuulunut suunnitelmiini. Kulunut vuosi aluepolitiikassa ja aluehallituksen jäsenenä on vaatinut paljon aikaa ja asioihin paneutumista. Olen suhtautunut aluepolitiikkaan toisena työnä, jonka koen mielekkääksi ja kiinnostavaksi. Ajankohtaiseksi ehdokkuus kohdallani tuli, kun Keravan kokenut ja arvostettu demaripoliitikko Anne päätyi luopumaan ehdokkuudestaan. Edelliset asiat yhdistettynä etenkin työni kautta esille nouseviin yhteiskunnallisiin epäkohtiin johtivat tavoittelemaan paikkaa edustajananne eduskuntaan. Vaikka olenkin realisti, uskon siihen, että maailmaa voi muuttaa inhimillisin teoin. Vaikka paikkaa eduskunnassa ei minulle ensimmäisellä yrittämällä auennut, sama usko vaikutusmahdollisuuksiimme elää minussa edelleen.